torstai 18. elokuuta 2011

Rotta lapselle lemmikiksi

Muutaman kerran vuodessa saan sähköpostia, jossa kirjoittajana on alaikäinen nuori. Suurena toiveena on saada lemmikiksi rottia, mutta vanhemmat eivät ole asiasta yhtä innostuneita. Usein asiasta saadaan keskusteltua ja usein myös sovittua niin, että onnellinen nuori omistaja saa rottansa :D Tietenkin tämä vaatii myös vanhempien aktiivisuutta, heidän kuitenkin viime kädessä pitää olla eläinten hyvästä hoidosta vastuussa, alaikäiselle sitä taakkaa ei voi jättää. Vanhemmat joutuvat usein myös maksamaan etukäteen hankittavat varusteet: häkin, kuivikkeet, juomapullon, ruuat, virikkeet ja vielä lopuksi itse eläimet: rotat. Ja eihän tämä tähän lopu, aina voi tulla myös esim eläinlääkärikäyntejä, nekin pitää hoitaa, eläintä ei saa jättää heitteille vain siksi että kyseessä on vain rotta.


Rotta on erittäin helppohoitoinen lemmikki, häkin putsaukseen ja rotan hoitoon kykenee nuorempikin immeinen. Rotta ei myöskään vie paljoa rahaa. Alkuun tietysti häkkien ym. tavaroiden + eläinten hankinta verottaa oman hintansa, mutta rotan päivittäinen hoito ei vaadi suuria määriä rahoja. Toinen, joskin valitettava syy, miksi juuri rotta on erinomainen lemmikki nuorelle, on sen lyhyt ikä. Rotta elää keskimäärin noin puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen. Nuorten kiinnostus voi joskus lopahtaa, voi tulla opiskelun takia muutto ym. ja näin ollen esimerkiksi koira voi olla huonompi tai vaikeampi vaihtoehto. Ne elävät pidempään, koiria pitää ulkoiluttaa säännöllisesti, ne sitovat enemmän omistajaansa kuin rotat. Usein ne myös jäävät ennen pitkää vanhempien hoidettaviksi. Rottien kanssa harvemmin käy näin. On tietenkin tapauksia, että rotat on hankittu perheen pienemmille, mutta lopulta ne ovat vieneet koko perheen sydämen :D


Suosittelen kaikille perheille, jotka miettivät rottaa lemmikiksi, lukemaan Outi-Pauliina Salon Kesyrotat-kirjan, vaikka se onkin vanha, se on erittäin hyvä perusopas rottien tulevalle omistajalle. Painos on ollut loppu jo vuosia, mutta sitä saa lainattua kirjastoista. Lisäksi netistä löytyy nykyään paljon tietoa kesyrotista, mutta kannattaa olla varovainen ja kriittinenkin, kuten muidenkin sieltä löytyvien asioiden kanssa, koska sieltä löytyy myös paljon virheellistä tietoa. Rottien kasvattaja tietenkin neuvoo aina tarvittaessa, joten kasvattajaan kannattaakin olla aina joka tapauksessa yhteydessä.

 Kuvassa virnistää Ratazana's Rosalind

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti