tiistai 31. toukokuuta 2011

Russian silver / russian silver agouti

Russian silver ja russian silver agouti ovat hätkähdyttävän kauniita värejä. Ihastuimme Tellun kanssa muistaakseni vuonna 2008-2009 russian silveriin, kun näimme sellaisen ensi kertaa livenä. Vähän myöhemmin saimme Tsekeistä russian silver agouti naaraan, joka oli myös erinomainen muunnoksensa edustaja. Russian silver on sävyltään taivaansininen jossa näkyy russian väreille omainen jauhoisuus, joka tekee väristä aivan omanlaisensa. Russian silver agouti taas on tasainen sekoitus vaaleta kullanruskeaa tuolla vaalealla taivaansinisillä :D Tällä hetkellä sekä russian silver että russian silver agouti ovat koe standardissa. Vielä muutaman eläimen tulisi saada laatupalkinto, jotta ne siirtyisivät standardiin. Kunhan niitä eläimiä ensin saataisiin...

 
Russian silver on tällä hetkellä koe standardissa tämänlaisella standardikuvauksella: Värin tulee olla intensiivinen vaaleansiniharmaa. Russian bluelle ominainen jauhoisuus ja tikattu yleisilme on normaalia. Häiritsevä ruskeus on virhe. Silmät mustat. Russian silver agouti taas: Tasainen sekoitus vaaleaa kullanruskeaa vaalean siniharmaalla tikkauksella. Alaturkki ja vatsaturkki vaalean hopeanharmaa. Silmät mustat. Lähde: Suomenkesyrottayhdistys ry. Russian silvereita on suhteellisen vaikea kuvata, mutta galleriastamme löytyy muutama kuva.

 
Valitettavasti olemme keskittyneet muihin väreihin taas pidemmän aikaa ja russian silverit ovat jääneet vähemmälle ja näin ollen päässeet lähes häviämään. Tällä hetkellä niitä ei olekaan kuin kaksi urosta, joista toista emme edes tule käyttämään. Toinen uros on jo vanhempi, joten nähtäväksi jää saammeko siitäkään jälkeläisiä. Meillä löytyy kyllä muutama russian silver –kantaja, mutta se ei kauheasti helpota saamaan sitä aikaiseksi. Onneksi saimme huhtikuussa Hollannista tuliaisina kaksi aikuista russian silver naarasta ja nyt näiden astuttaminen onkin lähtenyt käyntiin. Toinen on tällä hetkellä varmasti kantavana.

Russian silvereiden ja russian silver agoutejen kasvatus ei ole mikään helppo homma. Russian silver muodostuu kahdesta eri bluesta, ”perinteisestä” british bluesta ja russian bluesta. Niiden kasvattaminen ei ole helppoa ja vaatisi paljon suuremman eläinmäärän mihin me kasvattajina pystymme. Russian blue väristen jalostuseläimien löytäminen Suomesta ei ole tällä hetkellä vaikeaa, mutta bluen taas voi osoittautua hieman hankalammaksi. Toivottavasti muutkin kiinnostuisivat värin pitkäjänteisestä kasvatuksessa. Tämä olisi ehdottomasti kasvatuksen arvoinen väri!


Tässä vielä hollannintuontitytöistä kuvia









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti