maanantai 30. toukokuuta 2011

Kuivikkeista

Rotille ja muille jyrsijöille on nykyään tarjolla jos jonkin näköistä kuiviketta. Ennen vanhaan ei ollut kuin kutterinpuru, jota käytiin hakemassa suoraan sahalta. Siellä sitä itse pussitettiin silmät, korvat, suut täynnä hienonhienoa purua. Ei ollut mukavaa hommaa, mutta iso jätesäkillinen maksoi 1-2 markkaa. Sahalta ym paikoista hankituista kutterinpuruista sai usein myös tuliaisia: väiveitä.

Jossain vaiheessa tein löydön, Pirkka kissanhiekan, tietenkin paakkuuntumattoman. Se tuoksui männynraikkaalta, hyvä raikas tuoksu siis täytti koko huoneen, ja kesti pitkään, ei tarvinnut usein kuivikkeita vaihtaa. Tuoksu tosiaan oli sen verran voimakas, että siitä joko piti tai sitten ei, mutta minä pidin! Käytin sitä vain aikuisilla, poikasilla ja emoilla edelleen purua. Lopulta sekin tietenkin lopetettiin ja oli keksittävä muuta.

Nykyään markkinoilla on tosiaan monenlaista kuiviketta. MörttiRöpö on lisäaineeton ja lähes pölytön haapahake. Sitä myydään eläinkaupoissa ainakin 20 ja 100 litran paketeissa. Leppähake on suht vastaava MörttiRöpön kanssa, se on kuitenkin väriltään hieman tummempaa ja sopii erityisen hyvin varsinkin pölyallergiasta kärsiville ihmisille ja eläimille.

Monet käyttävät myös erilaisia puupellettejä. Itse en ole ollut niihin erityisen tyytyväinen, ne painavat paljon ja pissa hajottaa pelletit inhottavaksi jauhoksi.

Pellava- ja hamppuhaketta voi myös käyttää. Pellavahake on hieman pöllyävää ja saa varautua siihen, että sitä todella löytyy myös häkin ulkopuolelta. Muuten se on tosi imeväistä ja riittoisaa. Hamppuhakkeesta minulla ei vielä ole kokemusta, mutta ajattelin hankkia jossain vaiheessa sitäkin testiin. Sekin on pehmeäntuntuista eikä niin hienoa kuin pellavahake. Ainakin pellavahaketta saa K-maataloudesta ja Agrimarketista täältä Suomen Turusta.

Selvä suosikkini on Toalätt kissankuivike. Se sopii jyrsijöille erinomaisesti ja on erittäin imukykyinen. Toalätt on pölyämätöntä paperimassaa ja myös erittäin ekologinen, koska on kompostoitava, kierrätettävä luonnontuote. Sitä saa 10 ja 20  litran säkeissä. Valitettavasti sen saatavuus on joskus erittäin vaikeaa, ruotsalainen tuote kun on :D Turusta sitä on ainakin saanut eräistä Valintataloista ja Euromarketeista, tosin ne taitaa olla kohta jo lopetettu ainakin täällä Turun seudulla.

Käytän siis Toalättiä kaikille muille paitsi emoille ja poikasille, joille mieluummin käytän Mörtsää tai pellavahaketta.

2 kommenttia:

  1. Toalättiä näytti löytyvän viimeksi käydessäni myös Skanssin Faunattaresta. En tosin tiedä, kuuluuko vakiovalikoimaan..

    VastaaPoista
  2. Juu itse asiassa unohdinkin mainita nuo eläinkaupat, syy siinä että meillä menee tuota ToaLättia niin paljon ettei missään nimessä kannata ostaa eläinkauppahinnoilla :D

    VastaaPoista