torstai 7. helmikuuta 2013

Rottien korvista ja vähän kuulostakin

Rottien korvista ja kuulosta
Rotilla on pyöreät korvat, joita päällystää ohut karvapeite. On olemassa kahta eri korvatyyppiä, normaali ja perinteinen pystykorvainen rotta sekä dumborotta, jolla korvat sijaitsevat selkeästi alempana päässä.
Dumborotista voi lukea lisää täältä

Rottien kuuloaisti on erittäin hyvä, se on yksi tärkeimmistä aisteista. Omat rottani toimivat paljon kuulon varassa. Esimerkiksi kun ovat ulkoilemassa soffalla kanssani ja viereisessä terraariossa maaorava päästää kimeitä ja korkeita ääniä, osa rotista pakenee vällyjen väliin.
Korviin liittyviä sairauksia on vähän. Yleisin on korvatulehdus, tarkemmin välikorvatulehdus. Se alkaa niin, että pikkuhiljaa rotan pää alkaa menemään vinoon. Erityisen tärkeää olisi huomata tilanne ajoissa, koska antibioottikuurilla tauti saadaan pysäytettyä. Jos sitä ei hoideta, tilanne pahenee koko ajan kunnes tulehdus vaikuttaa lopulta niin, että eläimen tasapainoaisti vaurioituu eikä eläin pysy enää pystyssä.
Usein kuulee virheellisesti eläinlääkäriltä saadun tiedon, että pään asento palautuu normaaliksi antibioottikuurin tehotessa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tulehdus vaurioittaa tasopainoaistia eikä se voi siitä enää mihinkään palautua. Antibioottikuuri ainoastaan pysäyttää taudin etenemisen. Kun antibioottikuuri aloitetaan ajoissa eli vaikka pää olisi jo ehtinyt menemään jonkin verran vinoon, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että haittaisi rotan päivittäisi toimia, rotta voi siis tästä huolimatta elää ihan normaalin rotanelämän.
Rotilla voi esiintyä myös korvapunkkeja, mutta tämä on erittäin harvinaista ainakin Suomen oloissa. Tiedän 20 vuoden ajalta vain kaksi eri tapausta, joissa rottalassa on ”riehunut” korvapunkit.
Näistä linkeistä voi lukea lisää korvapunkeista
Rottahan huolehtii korvien puhtaudesta yleensä erittäin hyvin. Varsinkaan korvakäytäviin meidän ihmisten ei tarvitse koskea :D Korvalehdissä olevat liat voidaan pyyhkiä pois kostealla pyyhkeellä tai talouspaperilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti