torstai 15. joulukuuta 2011

Poikasta hakemassa

Tuli tässä taas mieleen, kun talven pakkaset ovat tulossa, ehkä, toivottavasti eivät, niin kertoa vähän poikasten hakijoille miten varautua poikasten hakumatkaan. Tietenkin tulevassa kodissa pitää olla valmiina jo kaikki mitä rotat tarvitsevat, mutta kuljetusta varten on myös hankittava kuljetukseen sopiva boxi. Pahvilaatikko ei siis missään nimessä käy eivätkä myöskään tyhjät kädet, rottakasvattajilla harvemmin on ylimääräisiä boxeja nurkissaan mistä luopua.

Kuljetusboxiksi suosittelen ehdottomasti Ferplastin kuljetusboxeja, joita itse asiassa käytetään myös akvaariokalojen kasvatuksessa. Kyseessä on muovinen läpinäkyvä boxi ja siinä on kokonaan irrotettava värillinen, muovinen katto-osa, joka on täynnä ilmanvaihtoreikiä. Lisäksi katto-osassa eli kannessa on luukku, mutta sen käyttöä en suosittele. Niin ahtaasta raosta ei kannata rottaa boxista kaivaa vaan helpoimmalla pääsee kun avaa koko kannen. Ferplastin boxeja on ainakin neljää kokoa ja kaksi suurinta sopii rotille. Ferplast Geo Extra Large sopii naaraille ja nuorille uroksille ja on kooltaan 35,6cm (leveys) x 23,4cm (syvyys) x 22,8cm (korkeus). Suurin Ferplastin boxi on Geo Maxi, ja se sopii kaiken ikäisille rotille. Sen mitat ovat 41,3cm (leveys) x 26cm (syvyys) x 29,8cm (korkeus). Nämä boxit ovat myös näyttelykelpoisia :D

FERPLAST GEO EXTRA LARGE

FERPLAST GEO MAXI


Aina voi tehdä myös itse kuljetusboxin itsekin tarpeeksi suuresta muovilaatikosta ja verkosta, mutta en usko se tulevan sen halvemmaksi ellei materiaalit löydy jo ennestään nurkista. Pääasia, että mitat täyttävät edellä mainitut senttimetrit. Myös ilman vaihtuvuuteen on syytä kiinnittää huomiota: missään nimessä ei kannata kuvitella, että reikien tekeminen kanteen riittää. Jos tekee boksin itse, on syytä laittaa pienisilmäistä verkkoa lähes koko kannen alueelle, ettei lämpöhalvaus tai tukehtuminen uhkaa. Kissojen kuljetusboxi käy myös, mutta siinä täytyy ottaa huomioon se, että poikaset ovat pieniä ja usein oven kehikko/verkko on liian isosilmäistä. Markkinoilla on myös paljon muita boxeja ja paljon ”kauniimpia” mitä Ferplastin pelkistetyt mallit ovat, mutta ne ovat usein liian pieniä, joten kokoon kannattaa aina kiinnittää huomiota. Poikasten kuljetukset kasvattajalta kotiin harvoin jäävät ainoiksi kuljetuskerroiksi, joten ei missään nimessä kannata hankkia liian pientä vain huomatakseen parin kuukauden päästä, ettei se enää olekaan tarpeeksi iso. Muista myös, että rotan pitää pystyä seisomaan boksissa, eli matalat boksit eivät rottien kuljetukseen sovellu.

Joka tapauksessa, oli kuljetusboxi minkälainen tahansa, täytyy hankkia sellainen kassi, että boxi mahtuu sen sisään. Ikean siniset ostoskassit, joita voi ostaa kassalta, sopivat hyvin koonsa puolesta tarkoitukseen. Ainoa huono puoli niissä on, että ne ovat kylmiä. Tästä syystä boxi kannattaakin vuorata ennen kassiin laittoa fleecepeitolla tai vastaavalla lämmittävällä kankaalla. Varsinkin talvisaikaan peitteen kannattaa olla paksumpi, kesällä ohuempi esim. lakana käy hyvin. Helteillä ja lämpimään aikaan boxin voi laittaa pelkkään kassiinkin. Joka tapauksessa boxi pitää, oli sitten kesä tai talvi, peittää jollain tavalla. Ensimmäinen matkustus on poikaselle muutenkin pelottava kokemus, joten se tuntee olonsa varmasti turvallisemmaksi jos se ei näe ympärillään avautuvaa suurta vierasta maailmaa. Pakkasella, jos joutuu kulkemaan julkisilla, kannattaa kassiin laittaa muovipulloja, joissa on kuumaa vettä. Jos matkustetaan autolla, senkin olisi hyvä olla talvipakkasilla edes suht lämmin ennen kuin lähdetään kuljettamaan poikasia. Autossa voi pakettia avata, jotta happi pääsee kulkemaan normaalisti boxiin. Poikasia tulee tarkkailla matkan aikana. Lämpöhalvaus voi tulla talvellakin, jos boxiin ei tule tarpeeksi ilmanvaihtoa.

Boxiin tulee laittaa kuiviketta, paras vaihtoehto on MörttiRöpö, Toa-lätt tai vastaavaa, kutterinpurua en suosittele käyttämään, koska se ärsyttää helposti rotan hengitysteitä. Yleensä kasvattaja antaa tuttua kuivaruokaa poikasen/poikasten mukana, sitä voi laittaa myös vähän kuljetusboxiin. Ruokakuppia ei kannata boksiin laittaa, vaan ruoka suoraan pohjalle. Jos vaikkapa tulee äkkijarrutus, voi kuppi liikkua boksissa ja pahimmassa tapauksessa rotta jää kupin ja boksin väliin ja loukkaantuu. Lisäksi poikasten ja myös aikuisten rottien on saatava kuljetuksen aikana nestettä jostakin. Vesipullo on huono vaihtoehto kiinnittää boxiin, koska se helposti vuotaa, kun boxi keikkuu edestakaisin ihmisen/auton liikkuessa. Jos matka on kuitenkin pitkä, yli kaksituntinen, voi poikasille tarjota matkan aikana aina silloin tällöin juomapulloa. Varo kuitenkin, etteivät poikaset karkaa, koska rohkeat tapaukset eivät välttämättä pitkää matkaa jaksaisi boxissa pysyä. Veden sijasta boxiin kannattaa laittaa matkaevääksi kurkkua tai viinirypäleitä tai muuta vastaavaa, mistä saa nestettä. Ja sitten olette valmiita matkaan!

Boksikassin lisäksi on hyvä varata mukaan tasaraha, mikäli poikaset maksetaan käteisellä eikä etukäteen tilille. Lisäksi olisi hienoa, että ennalta sovittaisiin montako ihmistä on tulossa noutamaan rottia. Harva kasvattaja on kovin innoissaan, jos ennalta ilmoittamatta paikalle ryykää rottien tulevan omistajan lisäksi myös puoli sukua. Kyseessä kun on kuitenkin kasvattajan koti, eikä mikään ilmainen eläintarha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti