sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Yksi, kaksi vai kolme

Itse asiassa tästä aiheesta on pitänyt kirjoittaa jo monen monta kertaa, mutta aina se ajanpuutteen takia jäänyt. Nyt kuitenkin tänään kävin ihailemassa Pirun pyöristynyttä mahaa ja Sarin ja Laurin kanssa juttelun lomassa tuli puhe siitä, kun olin aikoinani heille poikia hakiessa kertonut, että kaksi on kaksi ja kolme jne on lauma J


Onneksi enää nykyään harvemmin kysytään vain yhtä poikasta. Nykyään, ehkä netin takia, ollaan tietoisia siitä, että rotta tarvitsee lajikumppanin. Rotta on laumaeläin, jolle me ihmiset, vaikka viettäisimme niiden kanssa 24h päivässä, emme pysty antamaan sitä mitä toinen rotta voi toiselle tarjota. Onneksi suurin osa ihmisistä ymmärtää tämän, eikä ajattele itsekkäästi tai mukavuudenhaluisesti vaan asettaa tulevan lemmikin etusijalle.

Useimmiten poikasenostajat päätyvät kahteen rottaan. Pari on tietenkin hyvä, mutta siinäkin on omat huonot puolensa. Huonolla tuurilla voi käydä niin, että toinen menehtyy selkeästi toista ennen. Tässä tilanteessa jäädään pahaan tilanteeseen. Yksinjääneelle on hankittava kaveriksi yksi tai kaksi poikasta. Toinen vaihtoehto on ottaa jostain samanikäinen lajitoveri kaveriksi, mutta tämäkin toimii vain naaraiden kohdalla. Aikuiset, toisilleen vieraat urokset, hyvin hyvin harvoin hyväksyvät toisiaan. Yleinen harhaluulo myös on, että hankittava rottapari pitäisi olla samasta poikueesta. Tämä ei pidä paikkansa, luovutusikäiset ja hieman vanhemmatkin poikaset hyväksyvät toisensa ja niistä tulee varmasti yhtä hyvät ystävät kuin veljeksistä tai siskoksista.

Kolme ja siitä eteenpäin oleva määrä tarkoittaakin sitten tietenkin laumaa. Lauma kannattaa koota pikkuhiljaa. Ei siis niin, että samalla kertaa otetaan 4-6 poikasta. Jos olet päätynyt perustamaan kotiisi rottalauman, alkuun kannattaa hankkia 2-3 poikasta. Tämän jälkeen laumaa voi kasvattaa esim. puolen vuoden välein 1-2 poikasella. Tietenkin kaksi poikasta on omalla tavalla parempi, koska silloin niillä on ikäistään seuraa laumassa. Tämä ei kuitenkaan ole ehdoton asia, vaan laumaa voi kasvattaa yksitellenkin.

Itse en henkilökohtaisesti suosittele hankkimaan kuudesta rotasta suurempaa laumaa. Sanotaan, että rotta pystyy tunnistamaan seitsemän lajitoveriaan, joten järkeväkin ymmärtää, ettei lauman koko saisi ylittää tuota määrää. Itse kuitenkin pidän maximina tuota kuutta, koska kannattaa myös ottaa huomioon, että mitä enemmän rottia on laumassa, sitä enemmän on siivottavaa eli häkkiä joutuu siivoamaan paljon useammin kuin jos häkissä asustaa puolet vähemmän. Laumassa on tarkat arvojärjestyksensä ja niiden seuraaminen on mielenkiintoista puuhaa.
Yksi on yksinäinen, kaksi on pari ja kolme on lauma J


1 kommentti:

  1. Hei Saija!

    Hauskaa sinänsä, että n. vuosi sitten kun rottien hankintaa perheen jatkoksi meillä harkittiin, käytin juurikin tuota samaa lausahdusta: kaksi on pari, kolme on lauma - ja kolme tyttöä meille sitten tulikin <3 Nyt olemme yhden heistä joutuneet lähettämään paremmille jyvälaareille ison kasvaimen alettua kiusaamaan ja toinen on "ikääntynyt" valtavasti pienessä ajassa, joten lauman lisääminen alkaa olla ajankohtaista.
    Jostain syystä olin uskomuksessa, että tytötkään eivät välttämättä helposti hyväksy uusia tulokkaita, mutta mukava kuulla, ettei "lisääminen" olekaan ehkä niin vaikeaa, kuin ensin olin ajatellut. Ja tästä tullaankin sitten takaisin tähän kirjoituksen teemaan: Ottaako laumaan 1 (no ei oikeastaan ole edes vaihtoehto) 2 vai 3 uutta jäsentä...

    VastaaPoista