torstai 2. helmikuuta 2012

Pesämökkejä joka makuun

Hyrrr kylmä, liian kylmä meikäläiselle, ulkona tällä hetkellä -21 astetta pakkasta! Vähän käy kateeksi, kun rotat ja oravat jäävät aamuisin kotiin nukkumaan lämpimiin peteihinsä ja pesiinsä, kun omistaja lähtee kylmään pakkassäähän tekemään taas rahaa, jotta suuri perhe pidetään lihavana J

Sunnuntaina kävin kurkkimassa Piru- ja Hani-mamman pesiin. Jotkut emot rakentavat pesänsä pesämökin ulkopuolella, osa taas pesämökin uumeniin. Jokainen emo on yksilö. Yksi tahtoo tehdä poikasensa paljaalle dunan tai pesämökin pohjalle, kun taas toinen vuoraa suuren linnan kuivikkeita ja pesämateriaaleja pimeään pesämökkiin tai häkin nurkkaukseen.

Useat rotat nukkuvat pesämökin ulkopuolella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pesämökkiä ei tarvitse hankkia. Jokaisella rotalla on oltava pesämökki, paikka mihin eläin saa piiloutua, näin sanoo lakikin. Pesämökki kuuluu siis vakiovarusteisiin, joka on hankittava ennen rottien tuloa kotiin. Pesämökin tai suojan on oltava läpinäkymätön, sellainen, jonka suojissa rotta todella voi olla täysin omissa oloissaan.

Pesämökki voi olla puinen, muovinen ja väliaikaisesti sen voi tehdä pahvilaatikostakin. Pahvilaatikko tosin ei ole kestävä, joten se pitää vaihtaa usein, siksi suosittelenkin hankkimaan joko muovisen tai puisen. Puisessa on omat huonot puolensa, se imee pissaa ja sen peseminen ja kuivaaminen on vaikeampaa kuin muovisen. Puisia pesämökkejä myydään melkein kaikissa eläinkaupoissa, mutta jos olet nikkarointitaitoinen, sellaisen voi tehdä itsekin. Pääasia tässäkin on, että ostaa tarpeeksi ison, ettei se sitten käy parissa kuukaudessa liian pieneksi tai kaikki rotat eivät mahdu siihen. Pesämökkejä voi olla useampiakin häkissä ja erilaisia, näin rotat voivat itse valita millaiseen haluavat mennä. Minulla on tällä hetkellä puisia mökkejä kaksi, ne on suht isoja, ystäväni Sarin isä on ne aikoinaan tehnyt mittatilaustyönä minulle.

Tämmönen malli tuli hankittua viime Tallinnan reissulta

Muoviset pesämökit onkin helppo pestä ja kuivata. Niitäkin löytyy useita malleja hyvinvarustetuista eläinkaupoista ja ei kannata unohtaa nettikauppoja, niistä tekee usein hyviä löytöjä häkin varustamiseen. Meiltä löytyy useampi igluksi kutsuttu malli ja lisäksi pohjaton muovinen igluja hieman isompi pesämökki. Meillä on myös sellaisia tylsänharmaita muovisia taloja, jotka toimittavat myös pesämökin virkaa. Niitä on tullut hankittua hyvin edullisesti Tallinnasta ja Zooplussasta. Viimeisimpänä hankintana on ollut Savicin Sputnikit ja niistä on tyttölauma ja Jekku ja Peppu tykäänneet. Kauaa kuitenkaan pojat Jekku ja Peppu eivät siihen mahdu, mutta antaa niiden nyt nauttia vielä hetki J

Savic Sputnik XL, meiltä löytyy tämä malli lila/pinkkinä

Igluja löytyy monissa eri väreissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti