tiistai 7. helmikuuta 2012

Haavoista ja ruvista

Viime lauantaina oltiin Porvoon näyttelyssä ja siellä puhuin jonkun immeisen kanssa rottien haavoista ja ruvista ja kerroin hyvästä voiteesta, josta apua ongelmiin. En enää muista ketä kumma se oli, kun tuli puhuttua aika monenkin kanssa ja ties mistä, mutta terveiset vaan sinulle jollekin J Ajattelin kertoa tästä vinkistä kaikille muillekin, on se pitänyt tehdä jo aikaisemminkin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Joka tapauksessa rotilla haavat ja ruvet ovat suht yleisiä. Haavoja tulee kun rotat kisailevat ja painivat keskenään. Niitä voi tulla myös, kun rotat rapsuttelevat itseään ja kynnet ovat pitkät. Häkki ja muu ympäristö kannattaa pitää turvallisena terävistä esineistä. Jos toisilleen vieraat rotat pääsevät tappelemaan keskenään, voi tulla pahojakin haavoja. Kauan aikaa sitten minulla oli ulkoilemassa uroslauma ja yksinäinen uros sattui pääsemään, ollessaan eri tilassa ulkoilemassa, käsiksi yhteen lauman uroksista ja tilttasi sitä niskaan. Siihen tuli haava, joka oli kuin terävällä veitsellä vedetty, noin 4-5 cm pitkä viilto, varmasti 1 cm syvä. Aina kun uros kurkotti, haava aukesi ja punainen liha vilkkui. Verta haava ei kuitenkaan vuotanut lainkaan. Seuraavana päivänä haava oli tyystin umpeutunut ja parani kuntoon parissa viikossa. Tämäkin kertoo kuinka helposti ja nopeasti haavat rotilla paranevat, harvemmin niihin antibioottikuureja tarvitaan.
Rupia voi tulla rotalle mihin vain. Yleisimmin niitä tulee pään, leuan ja niskan seudulle. Niistä puhutaan yleensä proteiinirupina tai allergiarupina. Ruvet voivat tulla ruoka-aineallergiasta tai ruuasta, jos se on hyvin proteiinipitoista. Muitakin syitä tietenkin voi olla. Jos ruvet sijaitsevat rotan takapäässä, alaselässä, voi kyseessä olla ulkoloisista johtuvat ruvet.
Meidän edesmenneelle rottaneidolle tuli aivan yhtäkkiä niska ja leuka täyteen rupia. Ne tietenkin kutisivat ja rotta raukka raapi ne koko ajan auki. Kaunis blondi neiti oli kaikkea muuta kuin kaunis verestävine rupineen. Meiltä löytyi lääkekaapista Aloe Vera Geeliä, jota sitten ajattelin kokeilla, että josko tuo ainakin rauhoittaisi raapimista. Laitoin geeliä kunnolla turkin läpi aina ihossa oleviin rupiin saakka. Eikä sillä väliä, vaikka ainetta tosiaan turkkiin jää, koska Aloe Vera on luonnontuote, eikä ole vaarallista, vaikka rotta sitä nuolisi hieman pois turkistaan. Naaras oli selvästi helpottunut geelin laittamisen jälkeen, eikä rapsutellut itseään jatkuvasti. Se ei myöskään kiinnostunut suuremmin geelistä, joten antoi sen rauhassa olla. Laitoin geeliä aamuin illoin kolmen päivän ajan ja tulos oli päätähuimaava. Siis oikeasti ruvet olivat parantuneet täysin, lähes hävinneet. Tietenkin kesti aikansa että turkki palautui rupialueelta takaisin normaaliin kuosiinsa, mutta tämän jälkeen meiltä löytyy ainetta aina.
Kannattaa muistaa, että rupien tulon syykin on hyvä selvittää, vaikka ne saataisiinkin geelillä kuntoon. Rupia tulee myös uudestaan, jos syytä ongelmaan ei löydetä.
Aloe Vera geeli on luomutuote. Sitä voi ostaa luontaistuotekaupoista ja apteekeista. Jälkimmäinen edullisempi. Myös useat verkkoapteekkikaupat myyvät näitä, esim.
Suosittelen lämpimästi tätä jokaisen rotanomistajan lääkekaappiin. Ja muista tämä toimii myös ihmisillä J Kyseistä tuotetta löytyy eri merkkisinä, alla olevassa kuvassa on meillä käytetty geeli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti