perjantai 2. joulukuuta 2011

Flunssaako?

Olen kamppaillut itse jo kolmen viikon ajan flunssan kanssa, mutta nyt voin sanoa, että olen voiton puolella. Pientä nuhaa vielä esiintyy silloin tällöin, mutta se ikävä yskä on vihdoin poissa! Tästä tulikin mieleeni kirjoittaa vähän rottien flunssailusta. Usein juuri syksy ja kevät ovat rotille sitä aikaa, jolloin flunssa iskee myös niihin helpoiten. Tämä johtuu varmasti siitä, että huoneen lämpötila voi muuttua jopa vuorokauden aikana suurestikin. Ainakaan kerrostaloissa ei lämmöt välttämättä ole vielä täysillä. Ulkoilma vaihtelee plusasteista pakkasen puolelle. Yö voi olla pakkasella ja huonelämpötila suht normaali ja taas päivällä voi aurinko paistaa ikkunoista sisään ja nostaa lämpötilaa päivän ajaksi paljonkin. Veto on myös rotille erittäin huonosta, joten tuulettamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, eikä myöskään sijoittaa häkkiä ikkunan lähelle, jos sieltä vetää paljon. Kuljetuksen aikana rotat kannattaa, niinkuin tietenkin aina muutenkin, kuljettaa kuljetusboxissa ja siihen sopivassa kassissa. Mutta kun ilmat ulkona viilenee, niin boxin ja kassin lisäksi kannattaa, ottaa mukaan vielä fleecepeitto tai pyyhe, johon boxin voi kääriä ennen kassiin laittoa. Tietenkin täytyy muistaa, että happi kulkee boxiin eli kun on siirrytty esim. ulkoilmasta autoon, avataan pakettia niin, että boxiin tulee ilmanvaihtoa.


Mistä sitten voi päätellä, että rotta on vilustunut? Rottahan voi aivastella silloin tällöin normaalistikin esim. kuivikkeiden vaihdon jälkeen tai jos joku haju häiritsee. Myös likainen häkki voi ärsyttää rotan hengitysteitä, joten kannattaa ehdottomasti pitää huolta, että kuivikkeet eivät ole liian likaisia ja häkissä käytetyt kankaat pissaisia. Flunssan oireita on, että rotta alkaa normaalia enemmän aivastelemaan, sitä tapahtuu päivittäin ja useaan kertaan ja tämän lisäksi vuotaa nenästä ja silmistä punaista eritetty eli porfyriiniä. Punertavaa eritettä, porfyriiniä, voi tulla muutenkin, vaikka eläin olisikin terve, varsinkin vaalean värisissä rotissa sen huomaa, kun sitä löytyy turkista niskan ja pään seudulta, mihin sitä kulkeutuu silmistä ja nenästä, kun rotta pesee itseään. Jos kuitenkin eritettä tulee oikein vuotamalla ja siihen lisäksi lisääntynyt aivastelu, on rottasesi sairastunut. Alkuun voi koittaa kotikonsteja, jos muita oireita ei esiinny. Jos kuitenkin rotan hengitys on raskas ja/tai hengitysäänet eivät ole puhtaat, vaan kuuluu ylimääräistä rohinaa tai pulputusta, mars matkaan eläinlääkärille. Paras tällä hetkellä markkinoilla oleva lääke keuhkosairauksiin on varmasti Baytril. Hyvä eläinlääkäri määrää vähintään kymmenen päivän kuurin ja oikeat annostukset rotan painon mukaan. Voin kirjoittaa enemmän keuhkosairauksista sitten myöhemmin, ettei tästä yhdestä blogikirjoituksesta nyt sentään romaania tule :)

Mitä kotikonsteja voi sitten kokeilla vilustumiseen ja flunssaan? Vitamiineja ja hyöryhengitystä. Jos rotta tuntuu tukkoiselta, sille voi antaa hyöryhengitystä samaan tapaan kuin ihminen ottaa. Kiehauta vettä kattilassa ja lisää siihen esim eucalyptus/mynthon pastilleja tai eteeristä öljyä. Laita rotta boxiin ja esim. tuolin alle ja peittelekoko komeus peitolla. Lisää kattila kiehuvine vesineen vielä peitteen alle, mutta varo ettei se ole liian lähellä boxia ja ettei rotta missään nimessä pääse karkaamaan boxista. Toinen vaihtoehto on ottaa rotta syliin ja mennä sen kanssa yhdessä peiton alle. Liian vilkkaan tai uusia asioita pelkäävän rotan kanssa tätä ei kuitenkaan kannata tehdä. Hyöryhengitystä voi antaa kerran päivässä muutaman päivän ajan. Myös juomaveteen voi laittaa nestemäisiä vitamiineja kuten Tehovitolia tai tehdä itse hunaja/valkosipulivettä. Joka tapauksessa kannattaa tarkistaa, että jokainen rotta myös juo pullosta, ettei kenellekään tule nestehukkaa. Tehovitolia saa ainakin apteekeista eläinpuolen lääkkeistä. Apteekista saa myös Nutri-plus-nimistä geeliä. Tämä onkin todettu rottien keskuudessa todella suosituksi, pieni nokare, noin herneenkokoinen, joka päivä parin viikon ajan, siinä hyvä kuuri flunssan hoitoon. Rotat nuolevat usein sormenpäästä tarvittavan määrän, mutta joskus siitä ollaan liian innostuneita eikä sormet saa kaunista kohtelua, silloin kannattaa Nutri-plus tarjota vaikka lusikasta. Hyvin harvat rotat nyrpistävät Nutri-plussalle nokkaansa, mutta jos juuri sellainen osuu kohdallesi, voit sekoittaa Nutri-plus-annoksen tuoreruokaan. Lisävitamiineja/ravinteita voi antaa ilman  flunssaakin pari kertaa vuodessa  kahden viikon kuureina, mutta jatkuvaan käyttöön ne eivät ole. Lisäksi kaikkia ei kannata antaa yhtä aikaa missään nimessä, vaan valitse jonkun vitamiinivalmisteen välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti