torstai 31. toukokuuta 2012

Rotatkin stressaavat

Meillä on töissä tällä viikolla alkanut hiljaisempi kausi, kun opiskelijat ovat häipyneet kesälaitumille ja tänään valmistuivat viimeiset opiskelijatkin. Vielä pari viikkoa talossa ramppaa tulevia kykyjä pääsykokeissa, mutta muuten talo on todella hiljainen. Ensi viikolla meillä on töissä pari tapahtumaa, joiden järjestämiseen olen itse osallistunut todella paljon. Stressi on painanut päälle kuukauden päivät siihen malliin, että ärsyttävä elohiiri on palannut taas vasempaan silmään. Ette arvaa miten ärsyttävää kun koko silmä nykii 24/7...


Myös rotat stressaavat. Stressi voi aiheuttaa rotissa luonnehäiriöitä ja vaikuttaa myös niiden fyysiseen terveydentilaan. On erittäin tärkeä, että rotanomistaja tunnistaisi stressaantuneen rotan ajoissa ja löytäisi myös syyn, mikä aiheuttaa rotassa stressiä. Rottien stressi ei aina ole vain tunneperäistä, se voi olla myös kemiallista tai fyysistä.Mikä sitten voi aiheuttaa rotalle stressiä? Jatkuva kova meteli ja muut ympäristöstä tulevat häiriötekijät, kovakourainen käsittely, liian pieni tai likainen häkki, liian suuri laumakoko, lauman sisäisen toimimattomuus, voivat aiheuttaa tunneperäistä stressiä. Ja kun eläin ei voi henkisesti hyvin, voi tilanne johtaa kemialliseen epätasapainoon, joka tietenkin taas alentaa vastustuskykyä ja näin rotta voi sairastua helpommin. Rotan on siis saatava myös nukkua, olla välillä rauhassa ja rentoutua.


Rotille sopimaton ruoka voi myös olla kemiallinen vaaratekijä, joka aiheuttaa rotille stressiä. On erittäin tärkeää, että rottia ruokitaan niille sopivilla ruuilla. Kaikki ihmisten ruoat eivät ole sopivia rotille. Likaiset kuivikkeet erittävät ilmaan ammoniakkia, joka on erittäin vaarallista rotille ja aiheuttaa hengitysongelmia. Muutkin ilman kautta tulevat, kuten tupakansavu, pakokaasu, vahvat hajustimet ja puhdistusaineet ym. voivat aiheuttaa rotille stressiä.Tältä näyttää onnellinen rotta :)

Kuva: Hanna Mustapää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti