perjantai 6. huhtikuuta 2012

Rotan häntä

Rotalle häntä on erittäin tärkeä elin. Ensinnäkin rotta käyttää häntäänsä tasapainoiluun ja kiipeillessä hännällä voi tarttua ja ottaa tukea, näin liikkuminen helpottuu ja nopeutuu. Vanhoilla rotilla voi tulla joskus halvaus ja häntä voi halvaantua jopa niin, ettei rotta pysty sitä liikuttamaan. Tämä ei sinänsä haittaa, mutta voi olla, että ihmisomistaja joutuu auttamaan useammin eläintä hännän putsauksessa. Lisäksi häkki kannattaa sisustaa niin, että rotalla on mahdollisimman helppo esimerkiksi siirtyä tasolta toiselle. Toinen hyvinkin tärkeä asia on, että rotta käyttää häntäänsä lämmönsäätelyyn. Kuumalla ilmalla, jos rotan ruumiinlämpö nousee, häntäverisuonet laajenevat poistaen lämpöä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö rotta voisi kuolla lämpöhalvaukseen.


Rakkaat siimahäntämme tarvitsevat pesua myös silloin tällöin. Aina ei rottaa tarvitse pestä kokonaan, mutta häntä voi tarvita kuitenkin puhdistusta. On erittäin yksilöllistä kuinka usein häntää tarvitsee pestä. Huomaat kyllä, kun hännänpesun aika koittaa. En suosittele kuitenkaan pesemään häntää joka viikko, ettei häntä kuivu liikaa. Joka tapauksessa rotta kannattaa totuttaa hännänpesuun pienestä pitäen. Alkuun pelkkä kädenlämpöinen vesi saa hännän puhtaaksi. Myöhemmin, kun pelkkä vesi ei enää toimi, voit ottaa avuksi Fairyn ja pehmeän pesusienen. Muista aina pestä sienellä häntä pepusta hännänpäähän, älä hiero ja pyöritä edestakaisin ettei suomut irtoile. Ostin tuossa muutama kuukausi sitten Groomer’s Gooppia ja se on todella tehokasta, suosittelen. Levitä kunnon nokare GG:ia kuivaan häntään ja pyörittele sitä siinä noin 5-10 minuuttia, sen jälkeen kastele häntä ja pyörittele sormenpäillä vielä hetken aikaa. Lopuksi huuhtele kunnolla ja puhdasta tuli! Pesemisen jälkeen kannattaa häntä aina rasvata vielä lopuksi, kun se kuivatettu. Rasvaamiseen sopii kaikki hajustamattomat voiteet. Itse olen käyttänyt muun muassa Vaselinia ja Tummelia.
Groomer's Goop

Rotta voi sairastua Ringtailiin, jos huoneilma on hyvin kuiva. Useimmiten siihen sairastuvat kuitenkin pesäpoikaset. Itselläni yksikään aikuinen ei ole koskaan sairastunut Ringtailiin ja se onkin todella harvinaista. Jos kuitenkin häntä kuivuu ja suomut irtoavat ja häntä on pinnaltaan kuhmurainen, kannattaa kiinnittää huomiota ilmankosteuteen. Ensiapuna häkin päälle voi laittaa kosteita pyyhkeitä, mutta pidemmän päälle kannattaa hankkia ilmankostutin. Mutta kuten sanottu tämä on todella harvinaista. Yleisempiä ongelmia voivat ovat haavat ja tulehdukset hännässä. Näihin auttaa Terra-Poly antibioottivoide, jota saa eläinlääkäristä. Kyseessä on reseptilääke.
Terra-Poly antibioottivoide

Rotta voi myös loukata häntänsä. Tiedän tapauksia, että rotta on tipahtanut ja tömpsähtänyt suoraan häntänsä päälle. Häntänsä loukannut rotta pelkää usein kosketusta, se voi piippailla itsekseen aina kun joku osuu häntään tai jopa liikkuessaan aina kun häntä koskettaa ympärillä olevaan ympäristöön. Lepo on tähän paras lääke. Yleensä rotta toipuu muutamassa päivässä. Jos kuitenkin tapahtuu onnettomuus ja rotan hännästä irtoaa paloja niin että se on vereslihalla tai jopa luuta näkyy, eläin täytyy viedä välittömästi eläinlääkäriin, jossa voidaan arvioida täytyykö häntä amputoida.

Täältä lisää hyvää tietoa siimahännistä
En ymmärrä miksi esimerkiksi Jenkeissä kasvatetaan hännättömiä rottia. En osaa kuvitella rottaa ilman häntää, omasta mielestäni juuri häntä tekee rotasta rotan. Onneksi meillä Suomessa ei sellaisia hullutuksia harrasteta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti