sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Rottien silmät ja näköaisti

Rottien silmät ovat pyöreät ja ulkonevat. Toisilla on isommat ja ulkonevammat kuin toisilla, mutta sillä ei ole merkitystä rotan elämään. Silmät sijaitsevat pään sivuilla, joten tästä syystä rotan näkökenttä on laajempi kuin meillä ihmisillä. Rotilla on neljää erilaista silmäväriä: punainen, rubiini, musta ja bordeauxin punainen. Punainen on vaalein. Rubiinisilmäisiä voi olla hyvinkin eri sävyisiä aina vaaleista rubiineista lähes mustiin. Siameseilla on bordeauxin punaiset silmät. Ne ovat keskivertopunaiset ja silmän ulkoreunoilla on siniset renkaat. Mustista silmistä on usein puhetta, joidenkin mielestä ne näyttävät tummanruskeilta, toisten taas mustilta.

Rotan silmien tulisi olla kirkkaat ja puhtaat. Rottien silmäsairauksista silmätulehdus on yleisin. Oireiluna voi olla silmien ympärille kerääntyvä punainen erite ja punertavat luomet. Yleisesti ottaen silmätulehdus on helppo hoitaa. Jos silmät eivät ole pahasti tulehtuneet, voi niitä puhdistaa apteekista saatavilla eläinten silmien ja silmäluomien puhdistukseen tarkoitetuilla liuoksilla. Silmät voi ärtyä kovasta vedosta tai tulehtua bakteeritartunnasta, mutta se voi olla myös ensioire jostain vakavammasta. Jos puhdistusliuos ei auta silmätulehdukseen, tulee kääntyä eläinlääkärin puoleen, joka tarvittaessa määrää silmätippoja tai antibioottivoidetta tulehtuneisiin silmiin. Rotilla ei ole muita yleisiä silmäsairauksia, mutta vanhemmiten rotalle voi tulla kaihi. Silmä samentuu pikkuhiljaa, ja kun silmä on kokonaan harmaa, on kaihi sokeuttanut koko silmän. Rotan elämään tämä ei vaikuta, vaan se voi elää sokeutuneen silmänsä kanssa ihan normaalin rotanelämän. On myös olemassa perinnöllinen kaihi, joka ilmenee yleensä jo nuorilla tai nuorehkoilla eläimillä. Tällaista eläintä ei tulisi missään tapauksessa käyttää jalostukseen.

Rotan näkö on sen heikoimmin kehittynyt aisti, joten näköä tärkeämmiksi aisteiksi ovat kehittyneet kuulo- ja hajuaisti. Rotan silmän verkkokalvolla on enemmän sauva- kuin tappisoluja. Tästä johtuen rotta näkee paremmin hämärässä kuin kirkkaassa päivänvalossa. Olette varmaan huomanneet, että rotat ovat virkeimmillään ilta-aikaan, tässä varmasti yksi syy siihen. Punasilmäiset ovat herkempiä auringonvalolle, tosin eihän minkään rotan kuulukaan olla suorassa auringonvalossa, esim. häkki tulee sijoittaa aina niin ettei siihen paista suoraan aurinko.

Rottien värien näkemisestä ollaan kahtaa eri mieltä. Osan mielestä rotta on täysin värisokea, kun taas osa uskoo, että rotta näkee joitakin värisävyjä, tosin ei niin selkeästi kuin ihminen. Minä en osaa sanoa asiaan juuta enkä jaata, kyllä ovat kaikenväriset riippumattokankaat kelvanneet :D

Rotta on myös likinäköinen. Yleensä muistan sanoa poikasten hakijoille, varsinkin punasilmäisten, että älkää pelästykö jos rotta alkaa heijaamaan päätään puolelta toiselle, sivusuunnassa. Usein ihmiset eivät tiedä, että tapahtuma on täysin normaalia vaan usein luullaan, että nyt rotta on sairas ja kuolemaisillaan. Rotta tekee näin tarkentaakseen kauempana sijaitsevaan kohteeseen. Pään heilutus puolelta toiselle mahdollistaa paremman syvyysnäön ja näin rotta näkee paremmin esim. kuinka kaukana kiinnostava asia tai esine sijaitsee.

Joka tapauksessa rotta näkee siis erittäin huonosti kaikella tavalla. Omistajan tulee ottaa huomioon tämä, koska vain silloin voit ymmärtää lemmikkiäsi. Jos eläin käyttäytyy yllättävästi joissakin tilanteissa, tämä johtuu usein juuri huonosta näkökyvystä. Rotta voi pelästyä yhtäkkiä jotain esim. kovaa ääntä, nopeaa yllättävää liikettä ja pinkoa pakoon. Tämä ei tarkoita sitä, että rotta olisi arka, vaan jos se pelästyy jotakin ja jos ei näe välittömästi mikä se jokin on, rotta vaistomaisesti juoksee piiloon tai jähmettyy jännittyneenä paikoilleen ja heijaa päätään puolelta toiselle. Joskus myös rotta voi napata sormesta kiinni. Se ei tarkoita välttämättä heti sitä, että rotta olisi aggressiivinen. Useat rotat ovat erittäin ahneita, ja sormien pistäminen yhtäkkiä häkkiin voi saada ne nappaamaan sormesta kiinni.  Siksi voikin olla parempi häkissä laittaa ensin kämmenselkänsä kohti rottaa, antaa sen ensin haistella sitä, jotta se tajuaa, että tuttu ihminenhän se siinä, eikä sillä ole herkkujakaan tällä kertaa tarjolla.

Tässä vielä linkki mielenkiintoiselle englanninkieliselle sivulle, käykää tutustumassa

Ja lopuksi kuvia eri silmäväreistä

 punasilmäisiä poikasia

 rubiinisilmäinen tyttö

 mustasilmäinen kuviollinen poikanen

siamesen bordeauxin punaiset silmät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti