sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Kihara, kiharampi, kiharin...

Edellisessä blogikirjoituksessani kirjoitin rottien silmäväreistä. Siitä tulikin mieleeni kirjoittaa tällä kertaa rexeistä eli kiharakarvaisista rotista. Poikastenkyselijöiltä kysyn lähes ensimmäiseksi onko joku asia mitä ei tulevalta lemmikiltä haluta ja yleisin vastaus on punaiset silmät ja/tai kihara turkki. Olen ihmetellyt syytä tähän. Ymmärrän kyllä jos punaiset silmät tuntuvat oudoilta, tosin osa ihmisistä haluaa välttämättä juuri punasilmäisiä, jotta tulevat lemmikit erottuvat mahdollisimman paljon villistä sukulaisestaan. Kiharakarvaisuus on omasta mielestäni hauska ja suloinenkin ominaisuus. Siksi halusinkin oikaista ainakin osan rexeihin liittyvistä vääristä kuvitelmista.

”Rexit ovat herkempiä kylmälle.” Tämä voi ehkä olla totta, koska rexeillä on vähemmän peitinkarvoja kuin sileillä, mutta lemmikkirotat elävät normaalissa huoneenlämmössä, jossa rex rotta pärjää ihan yhtä hyvin kuin sileä kaverinsakin.

”Rexit kaljuuntuvat.” Iän myötä turkkiin voi tulla kaljuja kohtia, mutta rexit eivät koskaan kaljuunnu kokonaan. Uroksilla voi tulla harvempi tai kaljumpi kohta alavatsan seudulle. Karvapeite voi oheta myös muualta vartalosta, mutta tästä ei ole mitään haittaa eläimelle. Tuplarex onkin sitten eri asia, näillä voi olla jo pienestä pitäen kaljuja kohtia vartalossaan.

”Rex rottien kiharuus vaikuttaa tuntoaistiin.” Jotkut kirjat väittävät näin. Itse en ole huomannut näiden kahdenkymmenen vuoden aikana tällaista eikä myöskään kukaan ole koskaan kertonut, että olisi tällaista huomannut. Rex rotta käyttäytyy ihan samalla tavalla kuin sileäkarvainen toverinsakin.


”Rexejä pitää trimmata.” Ei pidä paikkaansa. Näyttelyihin rex rottia toki trimmataan, mutta jos rex rotta viettää ihan tavallista lemmikinelämää, sitä ei tarvitse koskaan trimmata, jos omistaja ei niin halua. Rex rotan turkinhoito ei vaadi muutenkaan minkäänlaisia erikoistoimenpiteitä.


Rex rotat syntyvät siis tietenkin kaljuina niinkuin sileäkarvaisetkin. Jo ennen turkin kehittymistä ne erottaa sileäkarvaisista sisaruksistaan viiksistä. Rexien viikset ja muutkin tuntokarvat ovat kiharia. Noin 4-5 ikäisenä osa rex poikaisista voi pudottaa turkkiaan enemmän tai vähemmän. Poikasenostajan ei siis tarvitse pelästyä jos poikasella noutohetkellä puuttuu karvoja ja/tai on kaljuja kohtia. Tämä on normaalia ja koko turkki kasvaa parissa viikossa takaisin. Tällaista kaljuuntumista ja karvan takaisinkasvua ei tapahdu rotan elinaikana enää uudestaan. Poikasena rexit ovat usein todella kiharia untuvapalloja, aivan kuin lampaita. Karvanvaihdon jälkeen turkki tulee suoremmaksi ja karheammaksi. Rexien pohjavilla on kihara ja peitinkarvoja siis vähemmän verrattuna sileisiin rottiin.

Noin kahden kolmen kuukauden iässä rexien turkki alkaa taas kihartumaan ja yksilöstä riippuen turkin ”valmistuminen” vie noin 2-6 kuukautta. Useimmiten urokset ovat kiharampia kuin naaraat, mutta poikkeuksia tietenkin löytyy. Turkki on kiharimmillaan yleensä keskiselästä ja vähiten kihara niskasta, alaselästä ja/tai mahasta. Trimmaaminen tuo tietenkin kiharaa paremmin esiin. Myös hännän karvat ovat kiharat. Tästä syystä rexien häntä tuntuu usein karheammalta kuin sileiden. Todella kiharia rex rottia on harvassa, suurin osa on keskitasoa ja loput sinnepäin rexejä. Kaikki riippuu linjoista ja jalostusvalinnoista.

Tykätäkö sitten rexeistä vai ei? Tietenkin makuja on monia ja makuasioista ei voi kiistellä :D eli jos jotakuta ei vain kiharakarvainen miellytä, ei sellaista kannata tietenkään silloin ottaa.

Tässä vielä muutama kuva kikkuroista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti