keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Rottien hampaat


Päätin kirjoittaa vähän rottien hampaista, kun ne usein herättävät ihmetystä ja pelkoa varsinkin pituudeltaan.

Rotalla on tosiaan neljä etuhammasta. Ylähampaat ovat talttamaisemmat ja lyhyemmät. Alahampaat ovat enemmän piikkimäisemmät ja selvästi pitemmät ja ne liikkuvat hieman sivusuunnassa. Etuhampaitaan rotta käyttää jyrsimiseen, puremiseen ja ruoan paloitteluun. Poskihampaita on yhteensä 12 ja niillä rotta jauhaa ruokansa pienemmäksi. Terveet hampaat ovat väriltään kellertävät, eivät siis valkoiset.

Rottien hampaat kasvavat koko niiden eliniän, etuhampaat poskihampaita nopeammin. Hyvin harvoin tullaan tilanteeseen jossa rottien hampaita pitäisi lyhentää. Itse olen tavannut vain yhden tällaisen tapauksen, vanhan uroksen. Hampaat pysyvät kunnossa kunhan rotilla on kuivaruokaa purtavana ja muuta kovaa, kuten puuta, jota järsiä. Hammasongelmat ovat siis erittäin harvinaisia rotilla. Jos rotta kuitenkin esim. tapaturmaisesti katkaisee jonkun etuhampaista, niitä voidaan seurata, alkavatko ne kasvaa tasaisesti vai pitääkö ne tasoittaa yhtä pitkiksi. Jos et itse pysty leikkaamaan tai et tunne ketään joka osaisi toimenpiteen, pitää varata aika eläinlääkäriltä.

Lopuksi voisin vielä kertoa, että rotat voivat narskutella hampaitaan. Se voi tarkoittaa kahta eri asiaa. Joko kyse on aggressiivisuudesta, johon liittyy myös muita merkkejä kuten karvojen nostamista pystyyn ja hermostunutta liikehdintää. Yleensä hampaiden narskuttelu tarkoittaa tyytyväisyyttä. Rotta voi makoilla paikoillaan ja narskutella hampaitaan ja muljautella silmiään. Huvittava näky J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti