maanantai 26. maaliskuuta 2012

Rotat ja merkkailu

Itse en henkilökohtaisesti ymmärrä, miten jotkut ihmiset tekevät rottien merkkailusta niin suuren numeron. Ehkä näiden ihmisten ei kannata hankkia minkäänlaista lemmikkiä. Rottien merkkailu, verrattavissa esimerkiksi kissojen ja koirien merkkailuun sisätiloissa, on hyvin pientä. Merkkailu on virtsatippoja tai -vanoja, ei järviä ei edes lammikoita :)

Rottien merkkailu ei ole sukupuolisidonnaista ja on hyvinkin yksilöllistä. Kummatkin sukupuolet siis merkkailevat, urokset ehkä aavistuksen yleisimmin ja enemmän kuin naaraat. Mutta kuten sanottu jokainen rotta on myös yksilö ja varmasti löytyy myös niitä, jotka eivät merkkailua harrasta ollenkaan. Merkkailu alkaa varmasti poikasiän päätyttyä, viimeistään hurjassa nuoruudessa murkkuikäisenä. Rotat ottavat usein myös mallia lajitovereistaan, joten hännystelijät varmasti opettelevat tämän jalon taidon, jos niin tahtovat. Naarailla merkkaileminen voi olla vilkkaampaa kiimojen aikaan. Urokset ovat ehkä tasaisempia tässäkin asiassa ja harrastavat niin arkena kuin pyhänä merkkailemista. Useimmiten varmasti hormonitoiminnan vähentyessä ja rotan ikääntyessä myös merkkaileminen vähenee.

Urokset merkkailevat ehkä hieman naaraita enemmän häkin ulkopuolella. Jos urokset ja naaraat ulkoilevat samassa tilassa vuoronperään, merkkailu on usein aktiivisempaa. Täytyyhän sitä tytöille jättää selvät jäljet, että täällä on käyty ja toisinpäin!

Sekä urokset että naaraat merkkailevat myös omistajaansa. Ihmisomistajan käsi, jalka tai muu sopivasti paljaana oleva alue onkin useille rotille erittäin mieleinen kohta jättää pari tippaa jälkeensä. Usein voi yksi mennä juuri pestyn kämmenselän yli ja tiputella siihen pari tippaa ja sitten tulee seuraava tapaus ja seuraa perässä. Ihmisen ei kuitenkaan tarvitse tästä hätääntyä. Rotan pissa ei ole vaarallista eikä myöskään pienessä määrin haise mitenkään voimakkaasti. Verrattuna esimerkiksi heinänsyöjien kanin, marsun tai vaikkapa Richarssonin maaoravien pissaan, rotan pissa ei tunnu missään. Esimerkkinä voin kertoa, kun yksi Richarssonin maaoravamme pissasi syliini, musta pellavahameeni oli pilalla. Vaikka rotat olivat siihen pissailleet ja merkkailleet jo useaan otteeseen, ei niiden jäljiltä jäänyt merkkiäkään.

Olen seuraillut rottien merkkailua vuosien aikana vähän tarkemminkin ja tullut siihen tulokseen, että useimmiten laumassa korkeimmalla hierarkiassa olevat merkkailevat eniten. Todennäköisesti lauman johtaja siis vuotaa eniten :) Niinhän se menee, mitä isot edellä sitä pienet perässä!

Tässä jo edesmenneet pojat Viiru ja Ahvo kisailevat. Kuva: Matti Kannisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti